W mojej wersji jest to chicken and spinach puff pie.
Składniki:
- 2 duże lub 3 małe piersi z kurczaka
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 50g masła + odrobinka do wysmarowania foremek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 50g mrożonego szpinaku
- skórka z cytryny
- po 2 łyżki natki pietruszki i kopru+odrobina do posypania zapiekanek
- 3łyżki śmietanki ( Greek style jogurt też będzie dobry)
- 2 kawałki ciasta francuskiego-muszą być większe niż średnica foremek
Robimy marynatę: oregano, sól,pieprz, oliwę i sok z cytryny mieszamy razem. Piersi kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy je i gotujemy na parze.
Połowę porcji masła roztapiamy na patelni. Dolewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i szpinak.
Smażymy przez 10-15min mieszając co chwilkę. Następnie dodajemy ugotowaną pierś, skórkę z cytryny, natkę, koper i resztę masła. Smażymy dopóki pierś się ładnie nie zrumieni.
Foremki smarujemy masłem.Wykładamy na nie ciasto.
Na ciasto wykładamy farsz.
Smarujemy śmietanką (zostawiamy odrobinkę), smarujemy zieleniną i przykrywamy resztą ciasta.
Robimy około 2-3cm nacięcie na wierzchu i smarujemy resztą śmietanki.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25min (dopóki ciasto nie urośnie).
Możemy podawać z sałatką z pomidorów i szczypiorku lub też z puree ziemniaczanym i sałatą wymieszaną z jogurtem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz