wtorek, 26 czerwca 2012

Zapiekanka z kurczakiem

A dokładnie chicken puff pie. W oryginalnej wersji z nadzieniem drobiowo-pieczarkowym. Jednak ze względu na mojego narzeczonego musiałam zmodyfikować przepis.
W mojej wersji jest to chicken and spinach puff pie.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 50g masła + odrobinka do wysmarowania foremek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 50g mrożonego szpinaku
  • skórka z cytryny
  • po 2 łyżki natki pietruszki i kopru+odrobina do posypania zapiekanek
  • 3łyżki śmietanki ( Greek style jogurt też będzie dobry)
  • 2 kawałki ciasta francuskiego-muszą być większe niż średnica foremek


Robimy marynatę: oregano, sól,pieprz, oliwę i sok z cytryny mieszamy razem. Piersi kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na pół godziny.





Po tym czasie wyjmujemy je i gotujemy na parze.




Połowę porcji masła roztapiamy na patelni. Dolewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i szpinak.





 Smażymy przez 10-15min mieszając co chwilkę. Następnie dodajemy ugotowaną pierś, skórkę z cytryny, natkę, koper i resztę masła. Smażymy dopóki pierś się ładnie nie zrumieni. 



Foremki smarujemy masłem.Wykładamy na nie ciasto.




Na ciasto wykładamy farsz.




Smarujemy śmietanką (zostawiamy odrobinkę), smarujemy zieleniną i przykrywamy resztą ciasta.





Robimy około 2-3cm nacięcie na wierzchu i smarujemy resztą śmietanki.





Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25min (dopóki ciasto nie urośnie).

Możemy podawać z sałatką z pomidorów i szczypiorku lub też z puree ziemniaczanym i sałatą wymieszaną z jogurtem. 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz