Składniki:
- 3 udka lub pałki z kurczaka
- pół szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- przyprawa do kurczaka-wedle uznania
- odrobina ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- oliwa lub olej do smażenia
- 1/4 kostki rosołowej- ja użyłam kostki warzywnej
- 350ml wody
- natka pietruszki
- posiekany koperek-około łyżeczki
- średniej wielkości marchewka
- kawałeczek korzenia pietruszki
Bułkę mieszamy z mąką,ziołami, przyprawą, papryką i odrobiną oliwy. W tej panierce obtaczamy umyte udka. Kładziemy na rozgrzaną oliwę. Pieczemy przez chwilkę,póki mięso się ładnie nie zarumieni z obu stron. Gdy złapie kolor dolewamy wodę i rozkruszamy kostkę. Zmniejszamy ogień. Na grubych oczkach tarki ścieramy marchewkę. Pietruszkę kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do mięsa. Dorzucamy nać i koper. Przykrywamy i dusimy dopóki mięso nie będzie miękkie.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz