niedziela, 24 czerwca 2012

Udka kurczaka w sosie

Kurczak od zawsze kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Tylko ileż można jeść go w wersji pieczonej czy też rosołowej-odpiekanej?? Połączyłam kilka tych wersji i powstał kurczak smażono-duszony:)

Składniki:
  • 3 udka lub pałki z kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • przyprawa do kurczaka-wedle uznania
  • odrobina ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1/4 kostki rosołowej- ja użyłam kostki warzywnej
  • 350ml wody
  • natka pietruszki
  • posiekany koperek-około łyżeczki
  • średniej wielkości marchewka
  • kawałeczek korzenia pietruszki
Bułkę mieszamy z mąką,ziołami, przyprawą, papryką i odrobiną oliwy. W tej panierce obtaczamy umyte udka. Kładziemy na rozgrzaną oliwę. Pieczemy przez chwilkę,póki mięso się ładnie nie zarumieni z obu stron. Gdy złapie kolor dolewamy wodę i rozkruszamy kostkę. Zmniejszamy ogień. Na grubych oczkach tarki ścieramy marchewkę. Pietruszkę kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do mięsa. Dorzucamy nać i koper. Przykrywamy i dusimy dopóki mięso nie będzie miękkie.



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz