sobota, 23 czerwca 2012

Naleśniki

Banalnie proste i lubiane danie. U mnie w domu zazwyczaj serwowane na śniadanie lub kolację. Dziś w wersji z serem. Zrobione dla mojego mężczyzny z okazji jego święta- Dnia Ojca.

Składniki ( na 10 naleśników):

  • 2szkl. mąki
  • 5płaskich łyżek cukru
  • 5łyżek oleju
  • 2jajka
  • woda mineralna gazowana i mleko- tak "na oko" w zależności,ile ciasto "zabierze.
Wszystkie składniki kolejno łączymy i mieszamy tak,by powstała gładka masa bez grudek (można użyć miksera). 

Konsystencja ciasta nie powinna być ani za rzadka ani za gęsta. Po wylaniu na patelnie masa powinna swobodnie (ale nie za szybko) rozpływać się na boki. 
Naleśniki smażymy z obu stron póki nie nabiorą brązowo-złotej barwy.





Masa serowa:
  • 150-200g sera
  • 2-3łyżeczki cukru
  • 1/4 szkl. mleka
Ser łączymy z mlekiem i cukrem. Przy pomocy widelca rozdrabniamy całość i mieszamy. Ser nie może być zbyt wodnisty.

Jeżeli mamy zamiar odsmażać naleśniki do masy serowej możemy dołożyć 1jajko. Naleśniki będą najsmaczniejsze,gdy do zapieczenia użyjemy masła.







Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz