niedziela, 17 czerwca 2012

Piernik

Akuratnie był na osłodę po klęsce "Naszych"...

Składniki:

  •   4szkl. mąki
  •   5 jajek
  •   1 słoik jakiegoś kwaśnego dżemu (np. z czarnej porzeczki) lub powideł śliwkowych
  •   2 szkl.cukru
  •   2szkl. mleka
  •   1kostka margaryny-rozpuszczona lub 1szkl. oleju
  •   1 opakowanie cukru waniliowego
  •   cynamon-wedle uznania
  •   2 łyżeczki sodki lub proszku do pieczenia
  •   2 łyżki kakao
  •   miód-wedle uznania
  •   orzechy.


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Ciągle mieszając dodawać kolejno: mąkę, mleko,dżem, cynamon, kakao, miód. Następnie stopniowo wlewamy rozpuszczoną margarynę. NIE PRZESTAJEMY MIESZAĆ. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i DELIKATNIE mieszamy (najlepiej tę czynność robić już łyżką). Dorzucamy orzechy. Przelewamy do foremki. Pieczemy 45min. w 180stopniach.
Gdy ciasto wystygnie możemy polać je polewą.

Polewa:

  •   10dag margaryny
  •   10dag cukru pudru
  •   2 łyżki ciemnego kakao
  •   2 łyżki gorącej wody.


W garnek wrzucamy margarynę,dolewamy wodę. Na niewielkim ogniu rozpuszczamy margarynę. Następnie  wsypujemy cukier,mieszamy. Wsypujemy kakao. Mieszamy dalej tak,by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Zastygającą polewą dekorujemy ciasto.

Na moim cieście akurat polewy nie ma. A wszystko dlatego,że ciasto robione było "na szybko".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz