Składniki (na 4roladki):
- 4kawałki schabu
- ulubione przyprawy; ja użyłam: sól, pieprz czarny, papryka ostra, suszona natka pietruszki, majeranek
- dowolna wędlina- u mnie była to szynka.
- ser topiony
- sos salsa
- oliwa do smażenia
- 2łyżeczki śmietany 18%
- 1szklanka wody
Mięso tłuczemy jak na schabowe. Obsypujemy przyprawami.
Następnie smarujemy je sosem, na sos kładziemy wędlinę,a to wszystko przykrywamy serem.
Zwijamy i przekłuwamy wykałaczkami.
Obsmażamy przez chwilkę na patelni. Pamiętajmy,by najpierw obsmażać z tej strony z której wbiliśmy wykałaczki.
Gdy roladki złapią kolor przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z oliwy która została na patelni robimy sosik: dolewamy do niej wodę i gotujemy. Gdy oliwa z wodą się zagotują dokładamy śmietanę i mieszamy energicznie tak,by nie powstały grudki. Powstałym sosikiem zalewamy roladki. Można je przykryć serem. Pieczemy w 170stopniach przez około 50min ( to zależy od twardości mięsa).
To jedna wersja roladek. W zależności od upodobań możemy zamiast salsy użyć musztardy sarepskiej lub rosyjskiej. Dodatkowo w roladki można włożyć ogórka kiszonego i/lub paprykę. Wszystko zależy od nas-pełna dowolność:)
A oto przepis na salsę
Składniki:
- 2-3miękkie pomidory
- 1średnia cebulka
- 3ząbki czosnku
- 3małe papryki: zielona,czerwona i żółta
- 2łyżki oliwy
- papryczka chilli-w proszku lub też świeża
- sól, pieprz
- jeśli ktoś chce może dodać swoje ulubione przyprawy
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę,paprykę i wyciśnięty czosnek. Przekładamy do rondelka,zalewamy oliwą i przyprawiamy. Gotujemy mieszając co chwilkę. Po zdjęciu z ognia można dodać ulubione zioła.
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz