sobota, 23 czerwca 2012

Roladki

Proste i smaczne. Idealne na obiad z dodatkiem ziemniaków i buraczków.

Składniki (na 4roladki):

  • 4kawałki schabu
  • ulubione przyprawy; ja użyłam: sól, pieprz czarny, papryka ostra, suszona natka pietruszki, majeranek
  • dowolna wędlina- u mnie była to szynka. 
  • ser topiony
  • sos salsa
  • oliwa do smażenia
  • 2łyżeczki śmietany 18%
  • 1szklanka wody

Mięso tłuczemy jak na schabowe. Obsypujemy przyprawami.

 Następnie smarujemy je sosem, na sos kładziemy wędlinę,a to wszystko przykrywamy serem. 

Zwijamy i przekłuwamy wykałaczkami. 

Obsmażamy przez chwilkę na patelni. Pamiętajmy,by najpierw obsmażać z tej strony z której wbiliśmy wykałaczki. 

Gdy roladki złapią kolor przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z oliwy która została na patelni robimy sosik: dolewamy do niej wodę  i gotujemy. Gdy oliwa z wodą się zagotują dokładamy śmietanę i mieszamy energicznie tak,by nie powstały grudki. Powstałym sosikiem zalewamy roladki. Można je przykryć serem. Pieczemy w 170stopniach przez około 50min ( to zależy od twardości mięsa). 

To jedna wersja roladek. W zależności od upodobań możemy zamiast salsy użyć musztardy sarepskiej lub rosyjskiej. Dodatkowo w roladki można włożyć ogórka kiszonego i/lub paprykę. Wszystko zależy od nas-pełna dowolność:)


A oto przepis na salsę

Składniki:
  • 2-3miękkie pomidory
  • 1średnia cebulka
  • 3ząbki czosnku
  • 3małe papryki: zielona,czerwona i żółta
  • 2łyżki oliwy
  • papryczka chilli-w proszku lub też świeża
  • sól, pieprz
  • jeśli ktoś chce może dodać swoje ulubione przyprawy
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę,paprykę i wyciśnięty czosnek. Przekładamy do rondelka,zalewamy oliwą i przyprawiamy. Gotujemy mieszając co chwilkę. Po zdjęciu z ognia można dodać ulubione zioła.

Życzę smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz