Składniki (na 1kg ciasta):
- 200ml zimnej wody
- 14g miałkiej soli (około 1 łyżka-można dać mniej)
- 500g masła ( nie może być z lodówki!!)
- 150g mąki krupczatki
- 250g zwykłej mąki.
Sól rozpuścić w wodzie. 75g masła roztopić w rondelku. Obie mąki wsypać do miski i wymieszać. Zalać je wodą i rozpuszczonym masłem. Zagnieść z tego gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2godziny.
Pozostałe masło położyć pomiędzy pergamin i rozwałkować na prostokąt o grubości około 2cm. Taki "placek" włożyć do lodówki na 2godziny.
Schłodzone ciasto wyjąć wyjmujemy z lodówki na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt 2.5raza większy od płatu masła.
Masło położyć na ciasto i przykryć je z każdej strony ciastem.
Całość złożyć "na 3" i po obróceniu o 90stopni wałkować na prostokąt 3razy dłuższy niż szerszy.
Taki rozwałkowany prostokąt znów złożyć "na 3" owinąć folią i włożyć na 2godziny do lodówki. Po 2 godzinach powtarzamy wałkowanie pamiętając,żeby najpierw obrócić ciasto o 90stopni i aby ciasto było 3razy dłuższe niż szersze. I robimy tak jeszcze 6razy. Za każdym razem ciasto przed włożeniem do lodówki musi być owinięte folią,a stolnica musi być oprószona mąką.
Po tym czasie ciasto jest gotowe .
Możemy je zamrozić lub też zużyć.
Ja wykorzystałam je do zrobienia rogalików z czekoladą. Ale o tym następnym razem....
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz