Z racji braku pomysłu na coś innego to był mój dzisiejszy obiadek.
Oto co będziecie potrzebować:
- około 10 główek rzodkiewki
- średni ogórek
- pół sałaty-ja użyłam kędzierzawej.
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu-wg. mnie najlepszy będzie "Winiary"
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturanego
- zioła prowansalskie
Robimy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietanę, przyprawiamy ziołami wedle uznania. Odstawiamy na 10min,żeby się wszystko "przegryzło":)
Rzodkiewkę, ogórka i sałatę myjemy. Obcinamy ogonki rzodkiewki, a ogórka obieramy. Oba warzywa ścieramy na tarce na wiórki. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki. Zalewamy sosem i odstawiamy na 5min.
O właśnie-można jeszcze dorzucić posiekany szczypiorek lub zieloną część cebulki. Jednak wg mnie połączenie czosnku z cebulką (lub szczypiorem) to ciut za dużo:) Ale jak kto woli :D
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz