niedziela, 17 czerwca 2012

Kopytka na 2 sposoby

Chyba nie ma osoby,która by nie lubiłaby kopytek... Smaczna i prosta alternatywa dla ziemniaków. Można je podawać na wiele sposobów. Ja jednak ograniczę się do dwóch ulubionych.

Kopytka (porcja na 4 osoby)

Składniki:

  •   4 spore ziemniaki
  •   2-3 jajka
  •   mąka-ile zabierze ciasto
  •   olej.


Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy wystygną całkowicie przepuszczamy przez maszynkę lub praskę tak,aby nie było grudek. Wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Nie powinno być ani za rzadkie ani też za twarde.Robimy z ciasta "wałeczki". Tniemy je na 2-3cm prostokąciki- "kopytka".
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z 2łyżkami oleju. Na wrzątek wrzucamy kopytka. Zmniejszamy ogień. Mieszamy kopytka,aby się nie posklejały. Gotujemy 5-7min od momentu wypłynięcia. Wrzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.





Kopytka na zasmażce


Składniki:

  •   2 łyżki masła
  •   2łyżki mąki.


Rozpuszczamy na patelni masło, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Wrzucamy kopytka mieszając od czasu do czasu. Gdy ładnie się zarumienią zdejmujemy z ognia.





Czasem może się zdarzyć,że zasmażka będzie taka "sucha". Wystarczy wówczas wrzucić więcej masła i po kłopocie:)







Kopytka z sosem 

Składniki:
  • 0.5kg mięsa wołowego lub wieprzowego nadającego się na gulasz
  • 1 duża cebula
  • olej lub oliwa do smażenia
  • "Delikat do mięs"-wedle uznania
  • papryka ostra w proszku
  • natka pietruszki-świeża,suszona czy też mrożona
  • 2 łyżki siekanego kopru
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1-2 świeże pomidory lub pomidory w zalewie
  • 1 średnia marchewka
  • kawałeczek korzenia pietruszki
  • 1-2szkl. wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku


Mięsko kroimy w drobną kosteczkę lub coś kosteczkopodobnego. Cebule kroimy w półksiężyce. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Smażymy ją na złoto. Wrzucamy mięso. Doprawiamy "Delikatem",papryką,natką,koprem. Smażymy aż mięso ładnie się zrumieni. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dorzucamy: obrane ze skórki i zmiksowane pomidory, pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę,paprykę i pietruszkę. Następnie dolewamy wodę,wrzucamy ziele,liść i ziarenka pieprzu. Dusimy, póki mięso nie będzie miękkie. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy,aby nie powstały grudki. Dodajemy tymianek. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Sos można również podać z ziemniakami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz