Kopytka (porcja na 4 osoby)
Składniki:
- 4 spore ziemniaki
- 2-3 jajka
- mąka-ile zabierze ciasto
- olej.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy wystygną całkowicie przepuszczamy przez maszynkę lub praskę tak,aby nie było grudek. Wbijamy jajka. Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Nie powinno być ani za rzadkie ani też za twarde.Robimy z ciasta "wałeczki". Tniemy je na 2-3cm prostokąciki- "kopytka".
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z 2łyżkami oleju. Na wrzątek wrzucamy kopytka. Zmniejszamy ogień. Mieszamy kopytka,aby się nie posklejały. Gotujemy 5-7min od momentu wypłynięcia. Wrzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
Kopytka na zasmażce
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2łyżki mąki.
Rozpuszczamy na patelni masło, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Wrzucamy kopytka mieszając od czasu do czasu. Gdy ładnie się zarumienią zdejmujemy z ognia.
Czasem może się zdarzyć,że zasmażka będzie taka "sucha". Wystarczy wówczas wrzucić więcej masła i po kłopocie:)
Kopytka z sosem
Składniki:
- 0.5kg mięsa wołowego lub wieprzowego nadającego się na gulasz
- 1 duża cebula
- olej lub oliwa do smażenia
- "Delikat do mięs"-wedle uznania
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki-świeża,suszona czy też mrożona
- 2 łyżki siekanego kopru
- 1 średnia czerwona papryka
- 1-2 świeże pomidory lub pomidory w zalewie
- 1 średnia marchewka
- kawałeczek korzenia pietruszki
- 1-2szkl. wody
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
Mięsko kroimy w drobną kosteczkę lub coś kosteczkopodobnego. Cebule kroimy w półksiężyce. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Smażymy ją na złoto. Wrzucamy mięso. Doprawiamy "Delikatem",papryką,natką,koprem. Smażymy aż mięso ładnie się zrumieni. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dorzucamy: obrane ze skórki i zmiksowane pomidory, pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę,paprykę i pietruszkę. Następnie dolewamy wodę,wrzucamy ziele,liść i ziarenka pieprzu. Dusimy, póki mięso nie będzie miękkie. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy,aby nie powstały grudki. Dodajemy tymianek. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Sos można również podać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz