Pierogi:
- 3szkl. mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300ml zimnej wody (choć niektórzy dają wrzątek)
Masa serowa:
- 50dag sera
- 2jajka
- cukier puder-do smaku
- cukier waniliowy
- kasza manna, mąka ziemniaczana lub budyń-dla nadania bardziej "zwartej" konsystencji. Dodam,że budyń sprawi,że masa będzie miała ciekawy smaczek :)
Robimy ciasto na pierogi: mąkę, jajka, wodę i sól zagniatamy razem. Ciasto musi być sprężyste-nie za rzadkie,ale też i nie za twarde. W razie potrzeby do zagęszczenia używamy mąki,a do rozrzedzenia wody. W żadnym wypadku nie dodajemy więcej jajek (sprawiają,że ciasto będzie twarde).
Rozwałkowujemy je na cieniutki placek.
Wycinamy z ciasta kółeczka.
Robimy masę serową: ser mielemy lub rozgniatamy widelcem i następnie łączymy kolejno z resztą składników.
Na ciasto kładziemy masę.
Zlepiamy brzegi i robimy charakterystyczne "fałdki". Zwilżenie jednej połowy kółka wodą ułatwi zlepianie.
Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju (około 2łyżki). Mieszamy je co chwilkę i gotujemy na średnim ogniu do 5-7minut od momentu wypłynięcia
Po ugotowaniu czekamy aż "oblecą" z wody. Ja podaję je posypane cukrem i polane stopionym masłem.
Nie podawałam składników na masę truskawkową bo w niej są.. tylko truskawki (drobno pokrojone w kosteczkę). Jeśli ktoś lubi,może je dosłodzić. W tej wersji doskonale smakują polane śmietanką i posypane cukrem...
Smacznego!!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz