piątek, 6 lipca 2012

Bitki wieprzowe

Mam w domu mięsożercę,dla którego obiad bez "mięcha" to nie obiad. Więc często brakuje mi już pomysłów na formę podania owego "mięcha". Wówczas ratują mnie właśnie bitki. Smaczne, szybkie i nieziemsko proste. Najlepsze z dodatkiem mizerii (wersja na lato) lub z buraczkami (wersja zimowa).

Składniki (dla 2 osób):

  • 0,5kg mięsa wieprzowego ( polędwiczka lub schab będzie ok)
  • 2-3 cebule
  • 2łyżki vegety
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • oliwa do smażenia
  • 1.5szkl.wody
  • 1łyżka "Sosera" lub "Sosu do bitek" w proszku



Mięso kroję na mniejsze kawałki i rozbijam lekko tłuczkiem.




Kawałki kładę na rozgrzanym oleju. Dodaje krążki cebulki i vegetę. Obsmażam z obydwu stron,żeby mięso zarumieniło się. 





Gdy złapie kolor dolewam wodę, dodaję listki,pieprz i ziele. Zmniejszam ogień i przykrywam.




 Duszę około 1godziny ( dopóki mięso nie będzie kruche. Wiadomo że polędwiczka potrzebuje mniej czasu niż schab. Dlatego też lepiej jest sprawdzać co kawałek twardość mięska.) dolewając w razie potrzeby więcej wody. Pod koniec duszenia dodaję soser. Gotuję jeszcze 5-10min i zdejmuję z ognia.  Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz